Vrijblijvend gesprek? Bel 06 127 97 369

Rationeel-emotieve therapie (RET)

RET, rationeel-emotieve therapie, kan ook staan voor rationele effectiviteitstraining. RET is een kortdurende cognitieve gedragscoaching of -therapie die gericht is op het veranderen van het denken en het doen. Negatieve, ineffectieve en irreële gedachten kunnen soms behoorlijk lastig en belemmerend zijn, doordat ze tot onproductief of demotiverend gedrag en emotie leiden. Dit disfunctioneren kan zowel in de privé als de zakelijke sfeer voorkomen.

Door middel van RET kan geleerd worden om ongewenste negatieve gedachten om te buigen naar effectieve gedachten, waardoor dan ook de emoties en het gedrag veranderen. Uitgangspunt is dan ook dat we zelf onze gedachten bepalen en deze ook kunnen veranderen. Wij zijn zelf verantwoordelijk.
De verandering vindt plaats door de irrationele denkbeelden ter discussie te stellen. Om de effectiviteit van de coaching of therapie te verhogen worden ook huiswerkopdrachten meegegeven en houdt de cliënt een dagboek met zijn vorderingen bij. Het resultaat is snel merkbaar en daardoor vaak een stimulans om het vaker toe te passen in andere situaties.


RET kan worden toegepast bij:
- spanningen;
- conflictsituaties;
- functioneringsproblemen;
- slapeloosheid;
- hyperventilatie;
- relatieproblemen;
- angsten;
- het voorkomen van emotionele problemen.

« vorige pagina